MarktMaatje

Project omschrijving

In zes weken tijd ontwikkelde ik een digitale oplossing om studenten op een tijdbesparende manier naar de Rotterdamse Oogstmarkt te trekken.

Voor de Rotterdamse Oogstmarkt en het Lectoraat Cybersocial Design kreeg ik de uitdaging om een digitale oplossing te ontwerpen die de markt aantrekkelijker maakt voor een breder publiek.

 

Na een bezoek aan de Rotterdamse Oogstmarkt ging mijn focus uit naar zelfstandig wonende studenten tussen de 18 en 28 jaar.

Efficiënt tijdsbesparen op de markt

Figma

Illustrator

Photoshop

Trello

Mijn rol

Ik was in dit project een echte allrounder. Van onderzoek tot conceptontwikkeling en prototyping, heb ik dit project volledig zelfstandig uitgevoerd.

Het probleem

Wat is het koopgedrag van mensen? Wie bezoekt de markt wel en wie niet, en waarom?
Om deze vragen te beantwoorden, heb ik oriënterend onderzoek gedaan naar kooptrends en -gedrag in 2024, interviews gehouden met kraamhouders, bezoekers en niet-bezoekers en verschillende markten geobserveerd.


Door de resultaten met diverse methodes te analyseren, kreeg ik een beter inzicht in de doelgroep en hun uitdagingen.

 

1. Ongunstige openingstijden

Openingstijden vallen binnen school- en werktijden.


2. Geen prioriteit

Studenten zien geen prioriteit in de markt en besteden vrije tijd aan sport, hobby’s en vrienden.


3. Gemak

De supermarkt is dichtbij, goedkoper, gemakkelijker en tijdbesparend.


4. Een wisselend aanbod   

Studenten worden teleurgesteld vanwege het wisselende aanbod. Ze zijn niet bereidt om tijd vrij te maken, als ze niet zeker zijn dat ze het product kunnen kopen.

  • Met mijn oplossing zijn studenten bereidt om tijd vrij te maken doordat ze zien dat ze doelgericht en efficiënt hun tijd op de markt kunnen benutten.


  • Met mijn oplossing wordt tijd bespaard.


  • Met mijn oplossing kan ik studenten zekerheid bieden op de markt.

Het doel

Het proces

Wat er nog nodig is om marktmaatje te laten slagen

Vervolgstappen voor MarktMaatje:

Samenwerken met de doelgroep

Branding

UX Design

UI Design

Aan het begin van dit proces legde ik veel druk op mezelf om meteen met een sterk, betekenisvol concept te komen. Daardoor keek ik vooral vooruit en te weinig naar die informatie die ik had. De inzichten uit het onderzoek bleven een beetje op de achtergrond, terwijl die juist de basis hadden moeten vormen. Ik besloot daarom een stap terug te doen. In plaats van te blijven denken, ging ik weer luisteren naar de mensen voor wie ik dit ontwerp maak. Ik ben actief op zoek gegaan naar manieren om de doelgroep beter te begrijpen en organiseerde een co-creatie sessie. Die bleek ontzettend waardevol te zijn. De doelgroep dacht actief mee en bracht zelf ideeën aan die uiteindelijk de basis vormde voor een concept dat écht aansluit bij hun behoeften. Met hun input en de inzichten uit het eerdere onderzoek heb ik uiteindelijk een concept ontwikkeld waar ik echt trots op ben.


Wat ik vooral heb geleerd, is dat empathie niet alleen gaat over grote problemen, maar juist ook over het zien van de kleine dingen in het dagelijks leven. Zo ontstaat een ontwerp dat echt betekenis heeft.

Ook leerde ik hoe belangrijk het is om mijn ontwerp keuzes te kunnen beargumenteren. Niet alleen vanuit gevoel, maar onderbouwd vanuit gesprekken met echte mensen.



Terug naar alle projecten

  • Een prototype maken voor de kraamhouders. Kost het veel moeite voor de kraamhouders om alle producten en prijzen in te vullen? Zijn zij daar verantwoordelijk voor? Hoe wordt dit geregeld met verandering in prijzen?

  • Het prototype testen bij vaste bezoekers van de markt.

  • Meer met de doelgroep testen.

  • Een live-voorraad functie toevoegen, waarbij de doelgroep live kan meekijken hoeveel producten de marktkraampjes nog hebben.

  • Vormgeving verder uitwerken.

Beoordeling: 9.4

Net zo enthousiast zoals ik?

Student aan de Hogeschool Rotterdam

Eline van der Heiden

Het resultaat

Marktmaatje helpt studenten met het efficiënt voor te bereiden om een marktbezoek, zodat zij doelgericht en tijdbesparend gebruik kunnen maken van de markt tijdens zijn huidige marktijden.

 

Marktmaatje is een app met verschillende functies:

Plattegrond en aanbod van de week; Met een plattegrond kunnen gebruikers zien welke kraampjes er die week op de markt staan. Klik op een kraampje, waarbij je kan zien welke producten zij verkopen en welke prijzen zijn hanteren. Op de markt kan je gelijk zien waar het kraampjes staat, dus dat scheelt zoeken!


Recepten; Met het aanbod van de week maakt deze functie recepten op maat. Geen inspiratie wat je wil eten? Bekijk de recepten en plaats je favoriete in je lijstje. In het lijstje kan je zien welke kraampjes je moet bezoeken en hoeveel je in totaal kwijt bent aan je boodschappen.


Zelfscan; Met de mobiele zelfscan scan je gemakkelijk en snel je producten op de markt. Scan het product, bekijk je boodschappen in het lijstje en betaal!

 

Marktmaatje maakt impact, omdat het de markt moderniseert zonder dat het zijn unieke karakter verliest.


Het is een oplossing dat aansluit bij de doelgroep, maar ook positieve effecten heeft voor de kraamhouders en huidige bezoekers. Voor kraamhouder zorgt het bijvoorbeeld voor meer zichtbaarheid en is het een eenvoudige manier om hun aanbod te presenteren.

Meer over het proces

De eerste stap: Het project voorbereiden

In de prepair heb ik nagedacht over ik hoe ik dit project voor me zie. Hoe ga ik mijn doel(en) bereiken? Wie ga ik betrekken? Welke methodes ga ik gebruiken?

 

Om antwoord te krijgen op deze vragen, heb ik:

  • Een plan van aanpak geschreven.


  • Een ontwerpproceskaart gemaakt.


  • Een planning opgesteld.

Statement cards;

  • Studenten willen graag vooraf weten welke kraampjes er op de markt staan, zodat ze gericht kunnen komen en niet voor verrassingen staan.


  • Prijsinformatie is belangrijk: studenten ervaren druk wanneer ze ter plekke naar de prijs moeten vragen en voelen zich dan snel verplicht iets te kopen.


  • Gemak is essentieel. Studenten willen hun boodschappen kunnen doen op een moment dat het hen uitkomt en zonder dat het veel tijd kost.

User persona;

Studenten hebben een druk leven vol met hobby’s, vrienden, werk en huiswerk.


Studenten neigen naar duidelijkheid, financieel overzicht, tijdsmanagement, gemak en beschikbaarheid.


Hoe ik inzicht kreeg in de doelgroep en hun behoeften

Met mijn deskresearch heb ik mij verdiept in de Oogstmarkt. Ik heb gekeken naar bestaande technologie op de markt, wat is het koopgedrag van mensen, welke trends zijn er op dit moment aanwezig en of de markt echt duurder is dan de supermarkt.

 

Hieruit kreeg ik inzichten die uiteindelijk relevant zijn geweest voor mijn concept; mensen kiezen voor gemak en tijdbesparing, zoals het bestellen van online boodschappen. Ook self-checkouts worden steeds populairder.

 

In mijn fieldresearch wilde ik dit verder uitzoeken. Op de Rotterdamse Oogstmarkt heb ik verschillende respondenten gesproken die allemaal betrokken zullen zijn bij mijn oplossing. Een nieuw en innovatief digitaal product zal niet alleen invloed hebben op de doelgroep, maar ook op belangrijke stakeholders.

 

 

  • Op de markt heb ik de kraameigenaren gesproken. Wie zijn deze verkopers en makers en waarom kiezen zij voor de oogstmarkt?


  • Ik heb vaste bezoekers gesproken. Waarom kiezen zij voor de Oogstmarkt en waar kopen zij nog meer?


  • En natuurlijk de doelgroep; zelfstandig wonende studenten tussen de 18 en 28 jaar. Wat zijn hun beweegredenen om niet naar de markt te gaan en staan ze wel open om naar de markt te gaan?

De resultaten uit de research fase heb ik geanalyseerd met verschillende methodes.


Samenwerken om de beste ideeën te ontwikkelen

In deze fase van het proces heb ik de doelgroep nauw betrokken, door hen uit te nodigen voor een co-creatie. Tijdens deze co-creatie heb ik de doelgroep drie opdrachten gegeven.

 


  • Eidetische voorstellingsmethode; Met deze methode zal de gebruiker moeten nadenken over zijn emoties en het effect van bepaalde situaties. Ik had deze methode in gezet als een ‘warming-up’ zodat de respondenten tijdens de volgende methode ideeën konden bedenken die aansloten bij hun gevoelens en ervaringen.


  • Round-Robin; Met deze methode zullen de gebruikers bouwen op elkaars ideeën (divergeren). Op deze manier kunnen ze elkaar aanvullen met hen eigen ervaringen en perspectieven.


  • Storyboarding; Met deze methode moeten de gebruikers stilstaan bij welk effect hun ideeën zullen hebben op henzelf en de belangrijke stakeholders (convergeren).

De ontwikkeling van het concept

Gebaseerd op de resultaten van de co-creatie, het onderzoek en de interviews heb ik een concept kunnen creëren dat aansluit aan de wensen en behoefte van de doelgroep.

 

Na het schetsen en maken van wireframes, heb ik een low-fidelity prototype ontwikkeld. Hoewel het een eenvoudig prototype was, kon ik snel het concept testen.


Van onderzoek naar een helder probleem


Empathie map;

Studenten letten goed op de prijs. Zodra er geen duidelijk prijs wordt aangegeven, wilt de student er niet op afstappen. Ze moeten het gesprek aangaan en voelen zich verplicht en schuldig om het product te kopen.


Studenten vinden marktkraampjes inconsistent en zijn bang om teleurgesteld te worden op het moment dat er een product niet verkocht wordt. “Dan moet ik alsnog naar de supermarkt”


  • De respondent had een positieve marktervaring met het prototype. Het sloot aan bij zijn verwachtingen dat het hem tijd zo besparen.


  • De respondent voelde zich meer op gemak, omdat hij via de app de prijzen kon zien. Op deze manier voelde hij geen verplichting en ongemak.




De eerste reacties van gebruikers

Met het prototype ben ik samen met een respondent naar de Rotterdamse Oogstmarkt gegaan. Hier heb ik het prototype in de handen van de respondent gelegd. Voor mij was het van belang of dit prototype een verbeterde en tijdbesparende marktervaring zou bieden. Daarom stuurde ik de respondent de markt op. Eerst zonder het prototype en daarna met het prototype.

 






 

Ik heb helaas te weinig tijd gehad om meer testen uit te voeren.