• Optie om te kiezen tussen de twee katten (filterfunctie).

  • Shortcuts, zoals het aanpassen van een reeks schema’s, kopiëren van een schema en het verwijderen van een schema.

  • Voergeschiedenis bekijken.

  • Informatie over voerschema (Naam, datum(s), tijd van afgifte, voor welke kat het schema bestemd is).

  • Instellen nieuw voedingsschema.

  • Extra toevoegingen aan schema (Snoepjes of medicijnen).

Project omschrijving

Mijn rol

Voor WeAreReasonablePeople kregen we de uitdaging om een applicatie te ontwerpen voor een slimme voerbak, waarmee katteneigenaren op afstand hun katten kunnen voeren en tegelijkertijd gerustgesteld kunnen worden over het welzijn van hun huisdieren.


Onze focus lag op werkende koppels van eind 20 tot begin 30 met twee binnenhuiskatten, die vaak vanwege hun werk van huis zijn.

Voor dit project heb ik samengewerkt met het creatieve team van HOX Design, bestaande uit vijf getalenteerde studenten. Als teamcaptain leidde ik HOX Design door het project en zorgde ervoor dat we elke uitdaging succesvol aangingen. Mijn specifieke verantwoordelijkheid voor de app was het instellen van het voedingsschema.

Het probleem

Het doel

Na de coronacrisis is het aantal huishoudens met katten flink toegenomen. Tijdens de crisis hadden eigenaren veel tijd om voor hun katten te zorgen, omdat ze voornamelijk thuis werkten of studeerden. Nu iedereen weer naar kantoor en school gaat, blijkt het lastig om de zorg voor hun katten vol te houden.

 

Het ontwikkelen van een gebruiksvriendelijke en efficiënte applicatiefunctie waarmee eigenaren het voedingsschema van hun katten op afstand kunnen instellen, aanpassen en beheren, inclusief aanvullende functies zoals video-opnames voor en na het voeden, om te zorgen voor zowel het welzijn van de katten als de geruststelling van de eigenaar.

Het proces

Ik heb het ontwerp in drie iteraties ontwikkeld, waarbij we na elke fase getest en verbeterd hebben om het resultaat steeds verder te optimaliseren.

Iteratie 1

Iteratie 2

Iteratie 3

Na drie iteraties is de Meow Meal Manager een intuïtieve en visueel aantrekkelijke applicatie geworden waarmee baasjes hun katten eenvoudig kunnen verzorgen. Belangrijke functies zijn onder meer het instellen van automatische voedingsschema’s, beheer van kattenprofielen, inzicht in voeropname en gedrag en monitoring via live feed en video-opnames.

 

Met het voedingsschema kun je maaltijden instellen op basis van tijd, hoeveelheid, dagen en periodes. Je hebt de mogelijkheid om een schema te maken dat elke week op de gekozen dagen wordt herhaald of om een automatische periode in te stellen, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent. Het activeren en deactiveren van deze periode gebeurt volledig automatisch, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken!

 

Merkt je dat je katten buiten het huidige schema nog honger hebben? Gebruik dan eenvoudig de functie voor een extra maaltijd. Daarnaast kun je ook medicijnen of snoepjes toevoegen aan het schema voor een volledig aangepaste verzorging.

 

Tijdens de expo waren de opdrachtgever en bezoekers enthousiast over het resultaat. De kleurencombinaties, consistente stijl in de gehele app en de toevoeging van medicatie- en snoepopties werden geprezen. We ontvingen de prijs voor beste prototype!

Het resultaat

Meow Meal Manager

Voor WeAreReasoneblePeople hebben wij de uitdaging gekregen om applicatie te ontwerpen voor een slimme voerbak

Controle over elke maaltijd - altijd en overal

Figma

UI Design

Branding

UX Design

Terug naar alle projecten

Prijs voor beste prototype is voor... HOX Design!

In dit project was ik de teamcaptain, wat me de kans gaf om mijn leiderschap verder te ontwikkelen. Elk teamlid werkte aan een eigen onderdeel van de app, waardoor we veel individueel bezig waren, maar mijn rol was om alles bij elkaar te houden en ervoor te zorgen dat alles goed op elkaar aansloot. Dit betekende dat ik altijd op de hoogte moest blijven van de voortgang van mijn teamleden, ook al was ik zelf niet altijd direct betrokken bij hun taken.


Wat me echt trots maakt, is dat we de prijs voor het beste prototype hebben gewonnen. De opdrachtgever was vooral enthousiast over de medicijn toevoegen-functie, die ik heb ontworpen. Het was geweldig om te zien hoe ons individuele werk samenkwam in een goed werkend product. Dit project heeft me geleerd hoe belangrijk goede communicatie en samenwerking zijn, zelfs als iedereen aan iets anders werkt. Het samenvoegen van alle onderdelen tot een app die goed samenwerkt, vroeg om heldere afspraken en veel overleg. Dit heeft me veel geleerd over hoe je een project goed aanstuurt, van begin tot eind.

Beoordeling: 9.5

Net zo enthousiast zoals ik?

Student aan de Hogeschool Rotterdam

Eline van der Heiden

Meer over het proces

Mijn doel tijdens iteratie 1 was om te achterhalen welke functies katteneigenaren nodig hebben om een voedingsschema aan te maken.

 

Ik begon met het maken van een flowchart op basis van een contentlijst om een gebruikersflow in kaart te brengen. Vervolgens ontwierp ik verschillende wireframes op papier.

 

Mijn eerste prototype was een simpel low-fidelity papieren versie binnen een iPhone-frame met verschuifbare schermpjes. Via een content test met drie kattenbezitters voerden de respondenten een scenario uit waarin ze een nieuw voedingsschema aanmaakten, met als bonusoptie de mogelijkheid om medicijnen toe te voegen. Uit de test bleek dat de medicijnoptie nog onduidelijk was en dat er behoefte was aan shortcuts om schema’s te kopiëren of snel aan te passen. Op basis van deze feedback verduidelijkte ik de medicijnoptie en voegde ik nieuwe functies toe.


Belangrijkste functies die zijn uitgewerkt in iteratie 1:

 

 

 


Iteratie 1

  • Status van de voerbakken.

  • Optie om te kiezen tussen verschillende twee katten (filterfunctie).

  • Activeren en deactiveren van een voedingsschema.

  • Toevoegen van een nieuw voedingsschema.

  • Instellen nieuw voedingsschema.

  • Voergeschiedenis bekijken.

  • Informatie over voerschema (Naam, datum(s), tijd van afgifte, voor welke kat het schema bestemd is).

  • Extra toevoegingen aan schema (Snoepjes of medicijnen).

Met de inzichten uit de eerste fase ging ik aan de slag met verfijningen en toevoegen van nieuwe functies. Ik werkte de belangrijkste gebruikersflow verder uit en ontwikkelde een mid-fidelity prototype in Figma met klikbare schermen.

 

Mijn doel in deze iteratie was om verschillende interfaces te evalueren op gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit.

 

In deze fase voerde ik A/B-testen uit om verschillende interfaces te evalueren op gebruiksvriendelijkheid. Welke iconen zijn het meest duidelijk? Welk scherm is het meest overzichtelijk?


Dit deed ik met twee dezelfde respondenten uit iteratie 1, om te kijken of zij verbetering zagen ten opzichte van het vorige prototype. Daarnaast nodigde ik twee nieuwe respondenten uit voor een frisse blik. Ik heb gekozen om een extra Usability test te doen om te kijken of de respondenten in de praktijk nog steeds achter hun keuze staan. Dit wilde ik nog extra controleren, om te voorkomen dat de respondent alleen een keuze heeft gemaakt op uiterlijk en niet om functionaliteit. Respondenten kunnen een ontwerp in eerste instantie duidelijker en aantrekkelijker vinden, maar als het in de praktijk niet functioneert zoals verwacht, heeft dit negatieve gevolgen op de gebruiksvriendelijkheid.

 

Belangrijkste functies die zijn verfijnt of toegevoegd in iteratie 2:

Iteratie 2

  • Optie om te kiezen tussen de twee katten (filterfunctie).

  • Voergeschiedenis bekijken.

  • Informatie over voerschema (Naam, datum(s), tijd van afgifte, voor welke kat het schema bestemd is).

  • Instellen nieuw voedingsschema.

  • Extra toevoegingen aan schema (Snoepjes of medicijnen).

  • Extra schema aanmaken.

De derde fase richtte zich op het verfijnen van de indeling en het visuele ontwerp. Tijdens deze fase was het essentieel dat alle onderdelen van de app naadloos op elkaar aansloten. Hoewel ik gedurende het proces nauw contact heb gehad met mijn teamleden en onze werkzaamheden zorgvuldig op elkaar heb afgestemd, moest ik mijn interface op bepaalde punten aanpassen om nieuwe functies te kunnen integreren.

 

Ik voerde first-click tests uit om de duidelijkheid van iconen te evalueren, gevolgd door usability tests en A/B-testen om de lay-out en kleurenschema’s te testen. In deze iteratie heb ik nogmaals terugkomende respondenten getest, zodat zij per onderdeel de verbetering kunnen analyseren.

 

Respondenten waardeerden de nieuwe knopplaatsing en kleurenschema’s, maar de filterfunctie bleef bij eerste gebruik verwarrend. Ook bleek de slider voor portie-instelling niet gebruiksvriendelijk. Deze feedback leidde tot vereenvoudiging van de filteroptie en vervanging van de slider door een toetsenbord-optie.


Belangrijkste functies die zijn verfijnt iteratie 3:

Iteratie 3